EMP nupirko mano elektronines atliekasAtėjus žiemai ir paspaudus pirmiesiems šalčiams, automobiliai priminė, jog esamiems akumuliatoriams jau "kaput" ir laikas ieškoti naujų. Išsidūrus Senukuose ir nusipirkus akumuliatorius be 30 proc. nuolaidos, ėmiau sukti galvą, ką čia nuveikus su senais akumuliatoriais.

Minties panaudoti juos pagal paskirtį ir prijungti prie nepertraukiamo maitinimo šaltinio, kuris užtikrintų namo šildymo katilo cirkuliacinio siurblio veiklą teko atsisakyti. Kažkaip prisiminiau chemines reakcijas, vykstančias akumuliatoriaus krovimo metu ir nusprendžiau, jog vandenilio/deguonies generatorius šalia kieto kuro katilo - ne pati geriausia idėja. :) Nors ir turintys rankeną, tačiau 15kg sveriantis akumuliatorius nelabai pretendavo į mobilų energijos šaltinį teleskopo montuotei.

Taigi, nusprendžiau pasielgti, kaip padorus pilietis ir priduoti akumuliatorius perdirbėjams. Prie to pačio nusprendžiau iškuopti palėpę ir atsikratyti visokių elektronikos likučių, atsiradusių naujinant savo, žmonos ir uošvio kompiuterius.

Pasikrovęs akumuliatorius ir didelę plastikinę dėžę elektronikos laužo, pasukau EMP link, nes tuo metu jie siūlė geriausią akumuliatoriaus supirkimo kainą. Šiaip ne taip radus EMP supirktuvę (pasirodo Technikos g. 18 yra šalia Technikos g. 2, o ne greta Technikos g. 10), joje buvau nustebintas kelis kartus.

Pirmą kartą maloniai, svarstyklių indikatoriuje nušvitus triženkliam skaičiui. Pasirodo mano sukauptas šlamštas, dulkėjęs palėpėje kelis metus ar net daugiau, buvo įvertintas beveik 120 Lt. 8) Priėjus prie kasos, buvau nustebintas nemaloniai. Pasirodo, jog norint priduoti elektronikos atliekas, turiu užsiregistruoti pas EMP, nurodydamas asmeninius duomenis, įskaitant ir asmens kodą. To priežastis 5 proc. GPM mokestis už netauriuosius metalus, kurį iš manęs valstybės naudai privalo išskaičiuoti EMP. Kaip supratau, mane išdavė seno Citroen Xantia automobilis, kurio dujininkų pragręžiotą droselio sklendę pridaviau į metalo laužą. Turbūt taip keršija, kad jo neremontavau o taip pat pridaviau į laužyną. Už pajamas, gautas pridavus šį laužą teko susimokėti 3 ct.

Taigi reziumuojant, elektronikos atliekas visai verta nepatingėti priduoti į supirktuvę, užuot tiesiog išmetus. O štai spalvotieji metalai ne tik nelabai pelningas, bet dar ir pavojingas jūsų privatumui dalykas. :-)