Maitinimo šaltinis teleskopo montuoteiKelis kartus iškišus nosį su savo automatizuotu teleskopu, išsyk buvo pastebėtas vienas nepatogumas - automatizuotai montuotei reikalingas maitinimo šaltinis. Jei kieme tai nėra didelė kliūtis ir pakanka prijungti kokių 10m ilgio ilgintuvą, tai įsitaisius stebėti žvaigždes kur nors nuošalesnėje vietoje iš naujos montuotės bus mažai naudos. Be 12V maitinimo "SkyWatcher SynScan EQ5" tėra tvirtas trikojis su kokių 5 kg svorio metaliniu mechanizmu, trukdančiu sukioti teleskopą - šios montuotės neturi rankinio valdymo galimybės.

Tad pradėjau žvalgytis į mobilius maitinimo šaltinius. Tingint sukti galvą - toli ieškoti nereikia www.teleskopai.lt siūlo paprastą sprendimą - to paties „SkyWatcher“ pagamintą 7Ah akumuliatorių su žibintuvėliu („power tank“). Prie tokio prietaiso galima prijungti ne tik 12V automobilinį kištuką turinčius įrenginius bet ir įvairią nešiojamą elektroniką, prijungiamą per 5V USB lizdą. Nežinau ar šiaip sykštumo priepuolis apėmė, pamačius 296 Lt kainą, ar ne kokie atsiliepimai internete apie kartu pridedamus kroviklius, tačiau kilo mintis pasidaryti pačiam.

Tiesa, pirma kilo mintis: o gal galima rasti pigiau? Atsakymas - taip galima. Pavyzdžiui, automobilinis avarinis variklio paleidėjas („booster“), kainuojantis 120 Lt. Tačiau bėda ta, jog ten akumuliatoriai pritaikyti duoti stiprią srovę trumpą laiką ir netinka dirbti iki akumuliatorius išsikraus. Dirbant tokiu režimu, t.y. iškraunant akumuliatorių iki 10V ar žemiau, po pusmečio jis tiesiog suges. Dar kiek „pasimuistęs“, nusprendžiau darytis pats.

Pirmiausia apsižvalgiau kokius gelinius akumuliatorius galima įsigyti elektronikos prekių parduotuvėje. Tinkamiausias pasirodė 12Ah ciklinio naudojimo, padidinto efektyvumo akumuliatorius, skirtas, pavyzdžiui, vaikų elektriniams automobiliukams. Iš pradžių galvojau imti padidinto temperatūrinio diapazono akumuliatorių, tačiau ir šitam gamintojas nurodo -15C - 50C iškrovos temperatūrų diapazoną. Kažkodėl manau, jog lauke esant žemiau -15C, aš greičiausiai norėsiu sėdėti namie, o ne šalti fizionomiją prie plienini o teleskopo vamzdžio. O štai padidintas akumuliatoriaus išteklius ir atsparumas iškrovos ciklams gali praversti.

Maitinimo šaltinis teleskopo montuoteiTaigi susižinojęs akumuliatoriaus matmenis, ėmiau ieškoti dėžutės. Prisiminęs kaip taikiau plokštes, darydamas dėžę teleskopui, nusprendžiau, kad pernešamam šaltiniui būtų geriau kokia nors gatava dėžė, pageidautina iš drėgmei atsparių medžiagų. Juk maitinimo šaltinis bus dedamas ant žemės, kuri neretai būna drėgna. Pirma mintis buvo toje pačioje elektronikos prekių parduotuvėje paieškoti kokios nors gatavos modeliavimo dėžės. Deja, kaip parodė paieška - vos kelios jų talpino 7Ah akumuliatorių, o apie 12Ah nebuvo nė kalbos. Slankiojant po „Senukus“ ir ieškant visokių smulkmenų statyboms, po akimis pakliuvo pigi kiniška įrankių dėžutė. Įrankių dėžė iš jos ne kokia, tačiau kaip talpykla akumuliatoriui turėjo tikti.

Kitas žingsnis buvo nusipirkti akumuliatorių ir reikiamas maitinimo šaltinio dalis: lizdus, kištukus ir laidus. Be akumuliatoriaus, brangiausiai kainavo kiniškas automobilinis USB lizdas - 25 Lt , visa kita smulkmė po kelis litus.

Akumuliatoriui įrankių dėžutėje pritvirtinti puikiai tiko 2x4 cm medinis tašelis. Iš apačios prisukus porą gabaliukų, kampe buvo padarytas patikimas „gardelis“, neleidžiantis akumuliatoriui slankioti po dėžutę. Kitoje dangčio pusėje buvo išgręžta keletas skylių, į kurias buvo sustatyti lizdai ir jungiklis. Visi jie buvo sujungti nedideliu laidų voratinkliu. Štai ir viskas.

Maitinimo šaltinis teleskopo montuoteiSumoje maitinimo šaltinis atsiėjo:

  • Kiek daugiau, nei 200 Lt už dalis, įskaitant ir akumuliatorių.
  • Vienas sulaužytas kiniškas „smailianoses“ plokščiareples, lūžusias užspaudžiant laidų antgalius. Juos pasirodo reikėjo atsargiai užspausti kandikliu.
  • Riebią mėlynę ant piršto, sulūžusių replių rankenai sužnybus odą.
  • Keletą minučių gilaus kosulio, įkvėpus piktų fliuso garų, lituojant kelis laidus.

Taigi pavyko sutaupyti mažiausiai 70 Litų, o jei įvertinti tai, jog akumuliatorius buvo pirktas už priduoto elektronikos ir akumuliatorių laužo pinigus, tai dar daugiau. Be to, maniškiame šaltinyje yra 12Ah akumuliatorius, o toks „SkyWatcher“ gamybos yra įvertintas per 500 Lt.

Manau buvo verta.