Roborock S5 paspringoGruodžio viduryje pirkau Roborock S5 siurblį robotą, turėdamas vilčių palengvinti namų ruošą. Tuo metu dar turėjau šiokių tokių abejonių dėl jo naudos, tačiau jau nė nepasibaigus metams galėjau patvirtinti buvusio kolegos teiginį: tai jei ne penkmečio, tai bent jau metų pirkinys.

Savaime suprantama - nereikia kelti nerealių lūkesčių ir tikėtis neįmanomo. Tačiau sumažinti dulkių kiekį kambariuose šis siurblys tikrai sugeba. Anksčiau dar nė neįpusėjus savaitei vonios kambario kampe, kur yra rekuperacijos oro ištraukimas, imdavo augti pilki "katinukai". Pradėjus po kambarius šliaužioti S5, prireikia po poros savaičių, kad ant dušo kabinos kampų susikauptų akivaizdžiai pastebimas dulkių sluoksnis, primenantis, kad jau laikas traukti skudurus ir 220V „pragaro mašiną“.

Taigi apie viską iš eilės.


Siurblys uoliai kiekvieną dieną surenka gerą saują dulkių - per tuos kelis mėnesius, tai nepasikeitė. Kas pasikeitė - pastebimai sumažėjo dulkių ne tik pirmame, bet ir antrame aukšte, kur siurblys būna užkeliamas geriausiu atveju kartą per savaitę. Taip nutinka tuomet, kai tingisi imtis generalinio valymo, bet dulkės jau tampa pastebimos. Namuose yra dvi vietos kur per savaitę ima veistis pilki "katinukai" - pirmojo aukšto vonia ir mūsų miegamasis. Abiejose patalpose yra oro ištraukimas ir ateinantys oro srautai, atneša dulkes, kurios susirenka į gniutulus palei sienas.

Žinoma tai nereiškia, kad visus tuos kelis mėnesius siurblys dirbo, nereikalaudamas jokios priežiūros. Periodiškai, bent kartą per porą savaičių, reikėjo išvalyti pagrindinį siurblio šepetį. Namuose gyvenant trims ilgaplaukiams, „Roborock“ nemažą dalį plaukų tiesiog suvynioja ant šepečio ir jo skriemulių, užuot juos susiurbęs. Plaukams nuo šepečio nuvalyti, prie siurblio yra duotas specialus šepetėlis su aštriu kabliu, tačiau ant skriemulių jie užsivynioja taip tvirtai, kad be aštraus peilio nieko nenuveiksi.

Roborock S5 sepetysRoborock S5 prieziuraKelis kartus vos pradėjęs darbą, S5 informavo žinute, jog „bijo nukristi“ nuo aukštos kliūties - dėl apdulkėjusių langelių suveikė aukščio davikliai. Šiaip mobilioje programėlėje yra daviklių ir komponentų „susidėvėjimo“ skaitikliai, kuriems pasiekus nulį, siurblys reikalauja juos nuvalyti ar pakeisti susidėvėjusias dalis. Tiesa, jokio realaus tikrinimo ar tai buvo padaryta - nėra. Taigi galima tiesiog pažymėti, jog daviklis buvo nuvalytas ar pakeistas šepetys ir siurblys galės darbuotis toliau. Tik jei kameros langelis vis dar bus apdulkėjęs - siurblys gali užstrigti ties pirma kliūtimi.

Kalbant apie kliūtis - smulkių daiktų ant žemės geriau nepalikti, nes jie bus susiurbti. Siurblys puikiai susidoroja su keletu kambariuose esančių kilimėlių, nors po siurbimo vonios kilimėlis dažnai būna sujauktas. Svarbiausia, kad kilimai neturėtų atbrizgusių siūlų - tuomet siurblys juos tikrai pagaus, susuks ant šepečio ir galiausiai drauge su jais, įtraukęs patį kilimą, į programėlę išsiųs pagalbos prašymą.

Iš tiesų per daugiau, nei tris mėnesius buvo tik trys kartai, kai robotas susidūrė su neįveikiamomis kliūtimis. Pirmą kartą jis bandė sučiaumoti tambūro kilimėlį, antrą - svetainės viduryje paspringo iš prieškambario atsivilktu teleskopo šildytuvo laidu. Na ir galiausiai trečiąjį - alijošiaus lapas išdūrė „Roborock“ lazerinę akį. Siurblio viršuje yra besisukanis lidaras, į kurį, artėjant link vazono su alijošiumi, pataikė aštriais spygliais pasipuošęs gėlės lapas.

Iki prasidedant visam tam „Covid19“ šaršalui, 9 valandą pradėjęs darbą siurblys niekam netrukdydavo. Dabar gi tenka kartais sustabdyti siurbimo procesą, kad ūžimas netrukdytų pokalbio - visgi Turbo režimas veikia gan garsiai.

Nors S5 oficialiai nemoka išsisaugoti keleto aukštų žemėlapių, tačiau laikas nuio laiko išsiurbti antrą aukštą nesukelia didesnių problemų. Tereikia prieš paleidžiant robotą - ištrinti žemėlapį. Robotas sugeba pakankamai logiška tvarka valyti ir nežinomą aplinką. Visgi lidaras greitai nuskenuoja aplinką ir leidžia robotui susiplanuoti darbą, vos jį pradėjus.