Roborock S5Namų tvarkymas yra įprastas, tačiau nuobodus ir nemažai laiko suryjantis užsiėmimas. Ir neretai praėjus vos keletui dienų, matai pakampėje susikaupusias dulkes ir imi abejoti ar aš tikrai savaitgalį sugaišau porą valandų siurbliuodamas visus kampus. Norom nenorom prisimeni pokštą apie du esminius egzistencinius klausimus: kur dingsta pinigai ir iš kur atsiranda dulkės. Taigi dulkės užkniso juodai. Kadangi kasdien siurbti nėra ne tik noro, bet ir galimybių, nes grįžus po darbo dar norisi ir pavalgyti, skirti kažkiek laiko vaikams ir pailsėt, tai kilo mintis susirasti pagalbininką šiuo klausimu.

Dulkių siurbliai robotai nėra naujiena. Tik iki šiol tai dažnai buvo arba labai brangūs, arba labai buki, be jokios tvarkos zujantys po kambarius, įrenginiai. Neretai pasitaikydavo ir abiejų šių savybių kombinacija. Tobulėjant technikai, ji palaipsniui pinga ir tampa prieinama didesniam vartotojų ratui. Taip nutiko ir su robotizuotais dulkių siurbliais. Beje, toks įdomus faktas - šioje srityje lyderiauja visai ne tos kompanijos, kurių vardus įprasta matyti ant dulkių siurblių įrenginių. Įprastini ai buitinės technikos gigantai šioje srityje atrodo beviltiškai atsilikę ir robotizuotų dulkių siurblių rinkoje karaliauja savi lyderiai.

Taigi renkantis dulkių siurblį pirmiausia teko apsispręsti, ko norima - grindų siurbimo ar plovimo. Turimas „Bissel Crosswave“ siurblys šluota puikiai atlieka abu veiksmus - šlapiu šepečiu nušveičia prilipusius nešvarumus ir susiurbia šiukšles. Deja su siurbliais robotais taip nėra: yra arba gerai siurbiantys siurbliai, arba robotai plovėjai („iRobot Braava“ serija pavyzdžiui). Kombinuoti įrenginiai gerai neatlieka kažkurios iš šių dviejų funkcijų, o neretai ir abiejų. Pagrindinė to problema yra ta, kad robotai siurbliai gali siurbti tik sausą turinį, nes siurbimo traktas nėra pritaikytas siurbti skysčius. Visi kombinuoti siurbliai robotai tiesiog iš paskos „velka“ daugiau ar mažiau šlapią „skudurą“, kuriuo nuvalo išsiurbtą grindų dalį. Kai kurie jų papildomai dar gali „pabrūžinti“ ta užpakaline šluoste („iLife A9“). Priklausomai nuo konstrukcijos, toks robotas gali turėti vandens siurblį arba vandens tėkmę ant šluostės patikėti poniai Gravitacijai ir ponui Atmosferos Slėgiui. Nepaisant to, kaip vanduo drėkina šluostę, pati šluostė nėra nuvaloma, kaip šlapio siurbimo siurblio šepetys ir ja nuvalius daugiau, nei 10 kv. m. ji labiau terlios grindis, nei jas valys. Kadangi pagrindinė problema buvo besikaupiančios dulkės, tai dėmesys buvo sutelktas į siurbiančius robotus.

Roborock S5 pakuotėTolimesnį pasirinkimą lėmė tai, kad gyvenu dviaukščiame name. Taigi norint turėti galimybę išsiurbti abu aukštus - norėtųsi, kad robotas turėtų galimybę susidaryti patalpų žemėlapį ir paskui jį panaudoti efektyviam patalpų valymui. Toks žemėlapis leidžia optimaliai suskaičiuoti valymo plotą ir pasirinkti valymo trajektorijas, užuot iš naujo zujus po kambarius, aiškinantis, kur kas stovi. Iš pirmo žvilgsnio tokią galimybę („floor mapping“, „room mapping“) turi daug robotų siurblių, net ir visai biudžetinių. Tačiau atidžiau panagrinėjus, tampa aišku, kad daugelis jų sugeneruoto žemėlapio arba negali išsaugoti apskritai arba gali išsisaugoti tik vienos patalpos planą („Neato D4“, „Deebot 900/930“, „Roborock S5“). Biudžetinių robotų siurblių gamintojo „iLife“ gaminiai atkrito, nes A7 neturi galimybės pratęsti nutrauktą siurbimą, o A8 neturi galimybės valdyti siurblio programėlės pagalba. „Roborock“ siurbliai tai pat turi lazerinę navigacijos sistemą (LDS), o tai siurbliui leidžia darbuotis net ir esant prastam apšviestumui, kas neretai tampa kliūtimi įrenginiams, turintiems kameras. Tiesa, pirmosios kartos Roborock siurbliai turėjo problemų su lazerine navigacija, kuri gesdavo ir remontas kainuodavo apie 100 Eur. S5 lyg ir nebeturi šios problemos.

Valdymas programėle yra reikalingas, pavyzdžiui, norint apriboti siurblio prieigą prie tam tikrų zonų, kur yra tikimybė jam įsipainioti į kokius laidus, ilgaplaukį kilimą ar tiesiog nubildėti laiptais žemyn (jei paves aukščio daviklis). Tam siurblio sugeneruotame žemėlapyje galima pastatyti virtualią sieną, kurią siurblys laikys tokia pat nepravažiuojama, kaip ir įprastines. Programos pagalba tai pat yra paprasčiau sudėlioti siurbimo grafiką, nustatyti siurbimo galią, sekti kada reikės pakeisti siurblio šepetį, filtrą ar tiesiog nuvalyti daviklius.

Susirinkus būtinas funkcijas sąrašas liko ne toks jau ir ilgas. „iRobot“ gaminiai iškart atkrito dėl didelės kainos, „Shark“ gaminiai Lietuvoje nėra platinami, tad sugedus siurbliui, kiltų sunkumų su garantija. Taigi liko:
* „Neato Robotics“ D5 ir aukštesnės serijos gaminiai
* „Deebot 920“ ir „Deebot 950“
* „iLife A9“
* „Mamibot“ EXVAC660, EXVAC680S
* „Roborock“ („Xiaomi“) S5 (S50, S51, Miijia)

„Neato“ ir „Deebot“ iškrito iš žaidimo dėl pernelyg didelės kainos. „iLife A9“ Lietuvoje aptikti nepavyko. Internete pažiūrėjus įvairias video apžvalgas, nusprendžiau pasirinkti „Roborock“. Viską nulėmė didesnės talpos baterija bei didesnės galios variklis, bei labiau išbaigta valdymo programa. Beveik perpus mažiau galingas variklis, nei S5 ir kitų gamintojų deklaruojamas 800-1000 Pa neigiamas siurbimo slėgis, naudojant panašaus galingumo variklį, kaip „Mamibot“, privertė suabejoti ir gamintojo deklaruojamu 1800 Pa neigiamu slėgiu. Taigi buvo nuspręsta apsistoti ties vidutinioku „Roborock S5

„Roborock“ atkeliavo dvigubame kartoniniame įpakavime (dėžė dėžėje), kurį galima patogiai nešti, laikant už plastiko rankenos. Ši rankena ir keletas plastikinių maišelių buvo vieninteliai plastikiniai pakuotės komponentai, kas maloniai nustebino. Siurblys su krovimo stotele, buvo standžiai įspraustas į formuoto kartono rėmus, o ant viršaus buvo uždėtas lankstyto kartono lapas, kurio „skyriuose“ gulėjo instrukcija, papildomas filtras, maitinimo laidas ir šlapio valymo konteineris su šluoste. Viskas patikimai laikėsi savo vietose be jokio po visus namus trupančio putplasčio.

Prieš pradedant siurbti, pirmą kartą siurblį reikia pilnai įkrauti (kaip ir kiekvieną akumuliatoriumi maitinamą įrenginį). Tam įjunkite įkrovos stotelę ir padėję šalia siurblį, jį įjunkite bei palaukite, kol įrenginys įkraus operacinę sistemą ir praneš, jog yra pasiruošęs darbui. Tuomet paspaudus įkrovos mygtuką, siurblys susiras stotelę ir ims krauti bateriją. Pirmas įkrovimas gali trukti keletą valandų. Norint pilnai naudoti siurbliu, jums prireiks programos, nes valdymo pulteliu šis siurblys neturi.

Pirmas valymasAntras valymasAtsisiuntus „Xiaomi MiHome“ programėlę ir užsiregistravus kinų padebesiuose (deja, norint valdyti programa, to išvengti nepavyks), reikia susieti siurblį su telefonu. Tam programėlėje reikia pasirinkti pridėti įrenginį, išsirinkti norimą namų išmanųjį įrenginį ir pradėti susiejimo procedūrą. Programėlė nurodys paspausti ir palaikyti įkrovimo ir vietos valymo mygtukus, kol siurblys praneš, kad pradėtas „WiFi“ perkrovimas, tuomet programėlėje pasirinkite prie kurio „WiFi“ prieigos taško reikia prijungti siurblį ir įvesti slaptažodį. Ir jau galima siurbti.

Pradėjus kambarių valymą, siurblys iš pradžių kiek „pagrybaus“, bet jau po kokių 5 minučių turės bendrą patalpos „vaizdą“ ir ims važinėti „zigzagais“, išvalydamas visą teritoriją. Reikia pripažinti, kad navigacijos algoritmai pas S5 yra neblogi ir jis puikiai pralindo pro kėdžių kojų tarpus, nors yra tik vos vos siauresnis. Tuo tarpu teko skaityti bei išgirsti ne kokių atsiliepimų iš turinčių „Samsung“ siurblį robotą, kad pastarasis ima grybauti arba beviltiškai „pasiklysta“ tarp kėdės kojų ir kviečiasi pagalbos. Tikrai tai yra ne tai, ko jūs tikitės iš automatizuoto namų ruošos pagalbininko.

Įprastiniu režimu „Roborock“ dirba gana tyliai ir namuose siautėjant dviems padaužoms, jo beveik negirdėti. Valymo greitis yra 83 kv. m. per 80 min. Baigus darbą dar būna likę daugiau, nei pusė baterijos įkrovos, taigi S5 turėtų galėti išvalyti visą pirmą aukštą su viena baterijos įkrova ir valydamas „Turbo“ režimu. Šiaip atrodytų švariuose kambariuose, S5 sugeba pririnkti gerą saują dulkių, žyro bei kitokių šiukšlių. Išvalyti siurblį irgi labai paprasta - atkelti viršutinį dangtį ir išimti dulkių talpą (siurblys kažkodėl jums apie tai praneš). Išpurčius dulkes ir, jei reikia, praplovus ir išdžiovinus (būtinai!) filtrą, įdėkite talpą atgal. S5 nenaudoja HEPA filtro, todėl jį galima plauti. Senesnės kartos siurblys naudodavo geriau filtruojantį HEPA filtrą, tačiau pastarojo negalima plauti ir jam užsiteršus, filtrą reikėdavo keisti. Svarbu pažymėti, kad visi „Roborock“ siurbliai naudoja beveik vienodas eksploatacines medžiagas, taigi filtrai, šepečiai ar kitos atsarginės dalys tiks ir nuo kito modelio siurblių. Akivaizdu, kad tokiu būdu „Xiaomi“ taupė gamindamas.

Kol kas į karą su dulkėmis „Roborock“ iškeliauja dar tik 3 kartą, tad daugiau įspūdžių bus po kokios savaitės. Bet pirmieji yra beveik vien tik teigiami. Vienintelė neigiama pastaba - kažkas barška įkrovos stotelės viduje. Reikia tikėtis ne koks varžtelis, galintis padaryti trumpą jungimą. :)