Saravati Goro kranininkas-astronautasEilinį kartą beieškant, ką pažiūrėti akys užkliuvo už „Moonlight mile“ serialų. Atminty dar buvo gan švieži prisiminimai iš „The Expanse“ ir pirmosios pusės „Star Trek: Discovery“ sezono, tai sudomino ir šis. Tai kiek vyresnei auditorijai orientuotas serialas, nes pagrindini s personažas anaiptol ne kurio nors rajono Tokijo mokyklos paauglys ir tikrai nėra apdovanotas vien geriausiais bruožais. Žinoma, iki „Mnemosyne“ jam taip pat toli, kaip bokštinio krano operatoriui iki Mėnulio, nors pala... Čia kaip tik apie tai. :)

Jei matėte ir patiko „The Planetees“, tai šis taip pat turėtų patikti. Čia nebus super aukštųjų technologijų, leidžiančių pakilti nuo planetos paviršiaus, ignoruojant ponios Gravitacijos trauką, nebus nardymo tarp asteroidų, pamirštant sero Izaoko Niutono postringavimus apie tai, kas yra jėga ir kuo baigiasi jos panaudojimas priešinga kryptimi ir nebus pamirštami vieno susivėlusio ūsuoto dėdės teiginiai apie konstantą „c“.

Tai istorija apie galbūt netolimos ateities bandymus vėl pasiekti Mėnulį, pasitelkiant daug maž tai, ką turime dabar.

MėnulisTodėl serialo herojams teks sukandus dantis kęsti perkrovas kylant raketai ir sukryžiuoti rankų kojų pirštus, kad keli tūkstančiai tonų kuro ir oksidatoriaus nesudegtų vienu ypu, sukurdami milžinišką „post mortem“ ugnies šou. Nebuvo pamiršti ir kosmoso pavojai - kosminės šiukšlės, Saulės žybsniai ar elementarus deguonies stygius.

Pagrindinė „Mėnulio šviesos mylios“ istorija, tai bandymas įrengti energijos gaminimo stotį Mėnulyje ir taip aprūpinti mūsų planetą pigia elektra. Tačiau šis, visuotinio gėrio tikslas yra tik plačiajai visuomenei matoma fasado dalis. Tačiau pradėjus gilintis į šio projekto dedamųjų, t.y. pačių astronautų istorijas, pradeda ryškėti ir gan rimti išorinės apdailos įtrūkimai. O pažvelgus atidžiau, galima įžvelgti ir už kiekvieno stambaus projekto besidriekiantį šešėlį.

Politikos, intrigų ir valdžios dalijimosi šiame seriale apstu. Savo laiku pirmosios kosminės lenktynės pastūmėjo pasaulį į šaltąjį karą, kuriam pasibaigus pasaulis kurį laiką bendradarbiavo daugelyje sričių. Šio bendradarbiavimo rezultatu tapo tarptautinė kosminė agentūra ir projektas „Nexus“. Tačiau įgyvendinant šį projektą, įvykių raida palaipsniui įgauną vis didesnį tempą ir įtampą, į žaidimą įsitraukiant naujoms jėgoms, turinčioms savų interesų. Ir kaip visuomet už visuomenei matomų kosminių pasiekimų nugaros stovi kariškiai, tuo metu slapta bandantys jau kitos kartos techniką, neskirtą pamatyti pašalinėms akims.