Avalon
Avalon (C) Sony Pictures

Statybos ir intensyvi tėvystė turi tokį „nenumatytą“ pašalinį poveikį - laiko kitiems darbams ar veiklai nelabai lieka. Tačiau laikas nuo laiko pavyksta išpešti vieną kitą laisvą valandą ir ją panaudoti kam nors - pavyzdžiui numalšinti kino alkį.

Į „Žvaigdžių karus“ „Disney“ investavo dešimtženklę amžinai žaliuojančios valiutos sumą, todėl bent jau kokius artimiausius penkerius metus teks priprasti, kad metų pabaigoje bus vienokia ar kitokia „Žvaigdžių karų“ premjera. Be jų priešpaskutinę metų dieną taip pat buvo pradėtas rodyti mokslinės fantastikos filmas - „Pakeleiviai“.

Šiaip jau „Star Wars: Rogue One“ ir „Passengers“ nelabai galima lyginti - tai du visiškai skirtingi filmai. Pirmasis - kosminė muilo opera, uoliai išlaikanti duoklę kelis dešimtmečius skaičiuojančiam prekės ženklui. Ir nors fil mo tonas smarkiai sugriežtėjo ir spalvos buvo gerokai sutirštintos, tačiau tai vis vien tie patys „Žvaigdžių karai“. Iš vienos pusės kažkiek gaila, kad „Disney“ nusprendė griežtai nubraukti visą egzistuojantį „Žvaigdžių karų“ sagos pasaulį ir jį perrašyti. Tačiau tai žinant kompanijos meilę pinig...ėėhmm kino menui, tai nenuostabu - juk būtų tekę derinti autorinius mokesčius su dešimtimis rašytojų, sukūrusių daugybę istorijų prieš originalias IV, V ir VI dalis, po jų ir tarp jų. Iš kitos pusės tai naujas pasakojima, sakyčiau, neblogai įsiliejantis į bendrą istoriją. Ir nors planų gavimo istorija tikrai yra nupasakota kitaip, nei buvo iki „Disney“ nubraukiant visą papildomą pasaulį, tačiau mano nuomone jis labai nesipyko su kino klasika tapusių filmų pasakota istorija. Akylesni galėjo pastebėti ir vieną kitą veidą, pažįstamą iš klasikinių filmų, pavyzdžiui, porelę nusikaltėlių, kurių vienas nuteistas mirties bausme 17 žvaigždžių sistemų. :)


Buvo visai įdomu žiūrėti, kaip „Disney“ samdyti animatoriai iš mirusiųjų prikėlė didyjį mofą Tarkiną. Ir jei nebūčiau skaitęs apie tai, tai greičiausiai ir nebūčiau įtaręs, jog čia nėra gyvas aktorius. Na Tarkiną suvaidino gyvas aktorius, tačiau jo veidą animatoriams teko sugeneruoti, mat tikrasis aktorius, vaidinęs Tarkiną IV epizode, mirė prieš daugiau, nei 20 metų. Deja, panašu, jog tokių pačių priemonių teks imtis ir ruošiant VII ir IX epizodus, nes prieš keletą dienų anapilin iškeliavo ir princesės Lėjos vaidmenį suvaidinusi C. Fisher, kuriai VII serijoje teko tikrai ne epizodinis vaidmuo.

Lyginant su VII epizodu, uoliai atkartojusiu IV epizodo turinį, „Rogue One“ yra tikra atgaiva „Žvaigždių karų“ gerbėjui. Tai tikrai smagiai žiūrimas ir vertas dėmesio „Žvaigdžių karų“ filmas, nors, kaip jau minėjau, tai kosminė muilo opera, o ne fantastika. Vienintelis su fantastika labiau jį siejantis dalykas - filmo pasaulis vis dar neegzistuoja. Tačiau tai, kaip pateikiama pasaulio mechanika - nelabai įtikina, sulaukus daugiau, nei 15-16 metų. :)

„Pakeleiviai“ - kita kalba. Filmas drasiai pretenduoja į mokslinės fantastikos kūrinių skyrių. Ir nors iki „Kosminės odisėjos“ jam dar šiek tiek trūksta, tačiau žiūrint jį ne kartą susigriebiau, patikėjęs veiksmo realumu. „Avalon“ erdvėlaivis yra smarkiai kitoks, nei visi iki šiol matyti erdvėlaiviai ir žiūrint filmą jis atrodė labiau įtikinamas, nei „Žvaigdžių naikintojas“ ar „Calamari“ linijinis laivas iš „Žvaigdžių karų“. Autoriai nepasišiukšlinko vaizduodami dirbtinės gravitacijos darbą ir kas nutinka jai staiga sugedus, kaip veikia vidinės laivo sistemos ir kaip nutinka kaskadinis gedimas.

Realiai, visame filme tebuvo vienas momentas, kai vidinis moksliukas užbliovė: „nu negali taip būti!“ - kai pagrindiniai (o ir beveik vieninteliai) filmo personažai ėmė aušinti perkaisti grasinantį termobranduolinį reaktorių. Šioje vietoje autoriams galima dėti riebų minusą - galėjo pridėti kokį užkampį anapus liuko tame avarinės ventiliacijos koridoriuje. Tuomet dar būtų galima patikėti, kad iš termobranduolinės sintezės reaktoriaus išsiveržianti plazma (sintezei reikia bent jau 10 mln. K temperatūros) neištaškys pagrindinio herojaus į sudėtinius atomus. O už barmeną androidą galima rašyti 10 - iki bukumo tiksliai paslaugi kompiuterinė logika yra kaip tik ta uždelsto veikimo bomba, sprogsianti dėl žmogiškos elgsenos nenuspėjamumo.

Jei jau vertinti trumpai, tai abu filmai yra geri, bet „Star Wars: Rogue One“ vertinčiau 8, o štai dėl „Pakeleivių“ dvejočiau - duoti 9 ar 10. Tiesa, nors „Pakeleiviai“ vertimas nėra labai vykęs „Passengers“ vertimas, tačiau liežuvis nesiverčia/pirštai neišsisuka rašyti lietuviško „Star Wars: Rogue One“ pavadinimo - sakyčiau šis vertajobų „šedevras“ drąsiai lygiuojasi su „pareigūnas daunas“ iš „Grobuonis 2".