QuietComfort QC45 ir Soundcore Space Q45Susirinkimuose praleidžiant mažiausiai po keletą valandų per dieną, atsirado poreikis ieškoti naujų ausinių. Prie darbinių kompiuterių gauti 3000 ir 5000 serijos „Plantronics“ įrenginiai yra patogūs ir ne itin vargina ausis, tačiau abu turi esminį trūkumą – abu yra jungiami USB laidu. Dirbant dviem nešiojamaisiais kompiuteriais, tai nėra labai patogu. O ir pats laidas yra ne kartą pasipainiojęs po ranka ir ausinės skrido nuo stalo arba nuo ausų…

 

Dar viena priežastis ieškoti ausinių buvo noras kažkuo pakeisti turimas „Sennheiser HD 485“ ausines, kurios didžiąją laiko kabo ant kablio. Jų garsas malonus, tačiau dėvint akinius, ausų nuovargis pradeda jaustis jau po 20-30 minučių, todėl ilgiau sėdint prie kompiuterio anksčiau jas keisdavo kadaise įsigyta „Philips SBC HP200“ pigiena, o pastaruoju metu vis dažniau ėmiau naudoti darbines „Plantronics 3200“, kurių kaušelių oda po penkerių metų aktyvaus naudojimo jau ėmė luptis, o nulūžusį USB laidą teko perlituoti. Ironiška, nes „Sennheiser HD 485“ būtent ir buvo pirktos, pakeisti „Philips“, kurių kaušelių porolonas nuo senumo ėmė trūnyti

 

USB A tipo jungtis taip pat nepadeda, kai norisi tiesiog pasėdėti ir paklausyti muzikos – jos neįkiši nei į telefoną, nei į stiprintuvą. Kitas reikalavimas ausinėms atsirado, prisiminus keliones lėktuvu ar šiaip būnant triukšmingoje aplinkoje – išbandžius kolegų turimas ausines su triukšmo šalinimu, supratau, kad ši funkcija tikrai bus naudinga.

 

QC45 ir Q45 dėklaiTaigi susirinkęs reikalavimus, pirmiausia prasisukau per fizines parduotuves, nusiteikęs išbandyti ausines, prieš jas perkant, nes įsigyti dar vienas ant kablio kabinamas ausines – nesinorėjo. Deja parduotuvėse bandomųjų ausinių nėra daug, o iš esamų patogiais galiu įvardyti tik du: „Sony WHM-1000XM4“ ir berods „Bang&Olufsen HX“ modelį, deja abu modeliai smarkiai peržengė mano planuojamo biudžeto ribas. Tiesa, tiek „SoungGuys“, tiek „Rtings“, tiek daugelio kitų interneto portalų apžvalgose šis „Sony“ modelis buvo linksniuojamas, kaip triukšmo šalinimo ir patogumo etalonas. Tad, jei esate nusiteikę išleisti daugiau nei 350€ už ausines, „Sony“ gali būti puikus pasirinkimas. Tačiau reikia nepamiršti, kad patogumas yra subjektyvus vertinimas ir tai, kas yra patogu man, kitam gali būti visiškas šlamštas. Pavyzdžiui, minėtos „WHM-1000XM4“ yra didelės ausinės ir mažesnės galvos savininkams jos gali pasirodyti paprasčiausiai per didelės. Lygiai, kaip ir mažesnių ir labiau prigludusių ausų savininkams mano problemos gali pasirodyti nesuprantamos.

 

Taigi grįžtant prie pasirinkimo, po ilgų svarstymų ir skaitymų, apsistojau ties dviem modeliais „Bose QuietComfort SE“ (tos pačios „QuietComfort QC45“, tik su minkštu užsegamu dėklu vietoje dėžutės, bet 40-50€ pigiau) ir „Anker Soundcore Space Q45“. Abi ausinės interneto apžvalgose yra vertinamos, kaip patogios bei turinčios gerą triukšmo slopinimo sistemą. Galiausiai po geros savaitės skaitymo, likau pakerėtas „Bose“ ausinių komforto liaupsėmis ir pro akis prasprūdo viena jų triukšmo slopinimo sistemos ypatybė. Dėl pastarosios dabar turiu ir „Anker Soundcore Space Q45“, o „Bose Quitecomfort SE“ keliaus į skelbimų portalą.

 

Bose QuietComfort QC45Užsakytos „Bose“ ausinės paštomatą pasiekė penktadienio popietę ir prasidėjo intensyvus jų bandymo procesas, trukęs iki šeštadienio vakaro. Taigi mano subjektyviu vertinimu, interneto apžvalgininkai nemeluoja – nors ir nedideli, tačiau minkšta puta užpildyti perforuotos odos kaušeliai tarsi angelo prisilietimu švelniai priglunda prie ausų, akimirksniu atribodami jus nuo triukšmingos realybės. Nepaisant mažų matmenų, vidinė kaušelių erdvė yra pakankama sutalpinti mano „virtinukus“. Vizualiai gerokai didesni „Sennheiser HD485“ kaušeliai turi gerokai mažiau vietos, dėl gerokai „mėsingesnių“ apvadų. Kita komforto priežastis – akivaizdžiai pagilinta galinė kaušelių erdvės dalis, leidžianti ausiai komfortiškai sulysti į ausinių vidų.

 

Nemelavo apžvalgininkai ir dėl triukšmo slopinimo: vos užsidėjus ausines, aplinka nustoja egzistuoti ir panyrama į didžiulę spengiančią kalnų olą. Dingsta kompiuterio ūžimas, akvariumo filtrų ir kompresorių burzgimas, o klaviatūros tarškėjimas pavirsta lengvu, vos girdimu šnaresiu. Spragtelėjus mygtuką ant kairio kaušelio, moteriškas balsas praneša: „awareness“ ir visa šių garsų kakofonija vėl užgula ausis.

 

Su nedidelėmis pertraukomis pietums ar biologinėms reikmėms, ausinės patogiai kabojo ant galvos visą penktadienio popietę iki vėlaus vakaro – net ir po nepertraukiamų 4-5 valandų dėvėjimo nesijautė jokio skausmo ausų srityje. Vidinė kaušelių paminkštinimo dalis yra perforuota, todėl dėvint ausines, jos neblogai ventiliuojasi ir kamnaryje esant 22-23 C temperatūrai, nesijautė kad ausys perkaistų, kaip nutikdavo su uždaromis „Philips SBC HP200“, kai po keleto valandų imdavai jausti kaklu tekančias prakaito sroveles. Tiesa, taip būdavo vasarą ir dar neaišku, kaip su +30C susidorotų „Bose Quitecomfort SE“.

 

QC45 KaušeliaiAusinės tai pat puikiai susitvarkė su konferenciniais pokalbiais, anot kolegų, mano garsas buvo girdimas aiškiai ir garsiai. Tiesa, darbas su keletu įrenginių pasirodė keistokas ir kartais ausinės nenorėjo geruoju persijungti nuo telefono prie kompiuterio ir atgal. Tačiau trys konferenciniai pokalbiai nėra pakankama imtis spręsti apie šios funkcijos veikimo stabilumą. Kaip jau minėjau SE modelis nuo QC skiriasi tik su ausinėmis komplektuojamu dėklu. Iš putomis paminkštinto audinio pasiūtas dėklas neužtikrins tokios apsaugos, kaip kieta dėžutė, tačiau abejoju ar kieta dėžutė padėtų ant jos atsisėdus, o kritimą nuo stalo ausinės tame minkštame dėkle turėtų išgyventi. Nors konstrukcija ir plastikinė, tačiau laikant ausines rankose jos neatrodo trapios, nors yra stebėtinai lengvos ir kompaktiškos. Ausinės neturi šiuo metu populiarėjančio jutiklinio valdymo, vietoje to ant kaušelių yra patogiai išdėstyti valdymo mygtukai, kuriuos lengva rasti ranka ir valdyti garsą, atsiliepti į skambutį ar perjungti darbo režimą. Mano nuomone tai taip pat privalumas – niekada nebuvau "gestikuliarinio" valdymo gerbėjas.

 

Viską apibendrinus likau labai maloniai nustebintas šių ausinių fiziniu komfortu ir kokybe – savo pavadinimą jos pateisina visu 100 proc. Tačiau yra vienas bet… Ta pati triukšmo slopinimo funkcija (ANC), leidžianti komfortiškai „atsijungti“ nuo išorinio pasaulio, tapo akustinio diskomforto priežastimi. Taip, triukšmo šalinimo funkcija yra labai patogi, norint susikaupti dirbant kokį darbą arba nusnūsti, skrendant lėktuvu. Tačiau po 4-5 valandų ta spengianti tyla ir ausų „siurbimas“ ima varginti. Ir čia teko labai nemaloniai nustebti – ANC funkcijos išjungti nėra galimybės. Nors senesniuose QC35 tokia galimybė buvo, tačiau QC45/SE yra galimybė tik perjungti tarp tylos ir aplinkos garso režimų. Dar daugiau – ausinių taip pat nepavyksta naudoti, kaip pasyvaus įrenginio. Taip, prie telefono ar stiprintuvo jas galima prijungti duodamu 2,5-3,5 mm laidu, tačiau vos įstačius laidą į ausines, jos įsijungs ir veiks triukšmo slopinimo arba aplinkos triukšmo grojimo režimu. Išjungti jų nėra galimybės, nes „Bose“ nenumatė išjungimo mygtuko – palaikius įspaustą įjungimo mygtuką, ausinės pereina į „Bluetooth“ įrenginio poravimo režimą.

 

Taigi šeštadienį dar pabandęs pasiklausyti tylos, nusprendžiau, kad šios ausinės tikrai ne man. Ir teko sugrįžti prie anksčiau „išbrokuoto“ „Anker Soundcore Space Q45“ varianto, kurį „Amazon“ pristatė per keletą dienų. Vos išpakavęs, pajutau skirtumą tarp „QuietComfort SE“ ir „Soundcore Space Q45“, stambūs ovaliniai kaušeliai su storais aliuminio lydinio laikikliais sudaro masyvaus įrenginio įspūdį, nors pačios ausinės yra vos 41 gramu sunkesnės: SE – 240g, o Q45 – 281g. Q45 kaušelių paminkštinimas yra akivaizdžiai „mėsingesnis“ už SE, tačiau vidinė erdvė ausims pastebimai didesnė, tačiau neturi pagilinimo galinėje dalyje, kaip yra pas SE.

 

Anker Soundcore Space Q45„Soundcore Space Q45“ dėvėjimo pojūtis yra akivaizdžiai kitoks. Negaliu sakyt, kad jos nepatogios, priešingu atveju tektų ieškoti dar vienų, tačiau iki švelnaus „QuiteComfort SE“ prisilietimo joms tikrai toloka. Q45 standžiai prisisiurbia prie jūsų žandikaulių ir kaukolės bei „pakimba“ ant ausų. Jos yra pastebimai didesnės ir patogiam dėvėjimui, lankelio ilgį turėjau sumažinti iki minimumo, kai SE jį teko pailginti keletu spragtelėjimų. Kaip ir „SE“, „Q45“ kaušelių paminkštinimas naudoja „atmintį turinčias putas“ („memory foam“), tačiau „Soundcore“ jos yra pastebimai standesnės. Taip pat šios ausinės pasižymi kiek didesne prispaudimo jėga, nei „QuietComfort SE“. Ir nors „Rtings“ apžvalgose išmatuotas skirtumas nėra didelis (Q45: 0.09 Nm, SE/QS45: 0.079 Nm), tačiau jis tikrai yra juntamas. Visa tai sudėjus, po 4-5 valandų nepertraukiamo dėvėjimo, retkarčiais kyla noras pasitaisyti ausines, nes ima kiek skaudėti ausies kamputį ar žandikaulio sritį, o su „QuietComfort SE“ to nebuvo.

 

Nežinau ar dėl 41g svorio skirtumo ar dėl didesnių matmenų, tačiau nepaisant didesnio prispaudimo, Q45 yra mažiau stabilios ant galvos. Staigiau atsilošus kėdėje ir pažiūrėjus lubų link, lankelis pastebimai pasislenka pakaušio link ir ausines jau norisi pasitaisyti. Todėl su Q45 reikėtų vengti staigių judesių galva – nuskristi jos tikrai nenuskris, tačiau ausinių padėti tikrai reikės pasitaisyt.

 

„Soundcore Space Q45“ taip pat turi triukšmo šalinimo funkciją, tačiau ji nėra tokia efektyvi, kaip „QuietComfort SE“. Nors stalinio kompiuterio diskų ūžimo bei akvariumo kompresoriaus burzgimo nebegirdėti, tačiau dirbant su šiomis ausinėmis, kompiuterio klaviatūros tarškėjimas tampa aiškiai girdimas. Taip pat Q45 ne taip efektyviai slopina žmonių balsus, dirbdamas prie kompiuterio galiu girdėti tolimą vaikų klegesį, tačiau išgirsti ir suprasti žmonos kvietimą vakarienės, jau nebepavyks, dėl ko žmona nėra sužavėta šiomis ausinėmis. Kitaip, nei „QuietComfort SE“, „Soundcore Space Q45“ leidžia ne tik išjungti ANC funkciją, bet ir pakeisti jos lygį arba aktyvuoti adaptyvų režimą, prisitaikantį prie išorinio triukšmo lygio, kai SE, toks vaizdas, visuomet veikė maksimaliu režimu. Tuo pačiu „Soundcore Space Q45“ nors ir būdamos mažiau komfortiškos fizine prasme, leidžia sumažinti akustinį ausų nuovargį, nes ANC tai ne kas kita, kaip priešingos fazės garso grojimas. Ir nors priešingų fazių bangos viena kita eliminuoja, tačiau tai vis vien sudaro garsinį slėgį, kurį jaučia jūsų ausų būgneliai.

 

Q45 kaušelisKitas Q45 privalumas, jos puikiai veikia, kaip pasyvus įrenginys – įstačius kištuką į 3,5mm ausinių lizdą, kitą laido galą galima jungti į telefoną ar stiprintuvą ir klausyti muzikos, „nesodinant“ ausinių akumuliatoriaus. Beje, kalbant apie akumuliatorių, negali sakyti, kad „QuietComfort Q45/SE“ akumuliatorius veikia trumpai – 24 valandos nepertraukiamo veikimo yra toks viduriukas tarp rinkoje siūlomų gaminių. Tačiau tai iš tolo neprilygsta daugiau, nei 50 valandų „Soundcore Q45“ darbui.

 

Q45 taip pat gali dirbti su dviem „Bluetooth“ įrenginiais vienu metu ir persijungti tarp jų. Ir iš pirmo įspūdis yra tas, kad ši funkcija atrodo veikia geriau, nei „QuietComfort SE“. Tačiau, kaip jau minėjau, trijų konferencinių pokalbių, nors ir trukusių daugiau, nei 4 valandas, nepakanka vertinti funkcijos veikimą.

 

Taigi susumavus, nors ir mažiau komfortiškos fiziškai, mano ausims yra parankesnės „Soundcore Space Q45“. Anot kolegų per savaitę galima priprasti prie „QuietComfort SE“ sukeliamo „ausų siurbimo“ jausmo – galbūt ir paskubėjau pirkdamas Q45. Kaip ten bebūtų, pasirinkimas padarytas ir naujos „QuiteComfort SE“ keliaus į skelbimus.

 

Čia atskirai verta paminėti lietuviškų interneto parduotuvių darbo ypatybes, nors formaliai internetu pirktą elektroniką galima sugrąžinti, tačiau su ausinėmis to padaryti nepavyko. Motyvuota tuo, kad jos veikia taip, kaip numatė gamintojas (būtent todėl ir ketinau gražinti) ir buvo naudotos. Turėkite tai omeny, rinkdamiesi ausines.