Tėvinė kategorija: Blog'as
Skaitytojų: 6343
Rekuperatoriaus filtras
Kerpamas naujas filtras

Taigi jau beveik metai, kaip namuose šviežiu oru rūpinasi rekuperatorius. Kokie įspūdžiai? Tiesa sakant jokių - tai vienas tų įrenginių, kurį pastatei, įjungei, sureguliavai ir pamiršai. Vienintelis pakeitimas, kurį padariau, tai sumažinau oro debitą šaltu metų periodu. Dieną, kai nieko nebūdavo namie, buvau palikęs ko ne minimalų 60 m3/val debitą, o vakare-naktį padidindavau iki 120 m3/val. Šiltuoju (nors tenmometras už lango vis dar atkakliai rodo priešingai), debitą padidinau iki 120 ir 210 m3/val atitinkamai.

Kad vėdinimas veikia efektyviai tapo akivaizdu išdžiausčius skalbinius, net ir neįjungus oro sausintuvą, ryte skalbiniai būdavo sausi, o ant lango nesirinko rasa. Kol rekuperatoriaus nebuvo - sausintuvas buvo privalomas džiūstančių skalbinių priedas. Tačiau, kad oras būtų pasidaręs per sausas, tai to negaliu pasakyti. Bent jau diskomforto tikrai nesijaučia.

Taigi, o dabar apie valymą. Perkant rekuperatorių jame buvo sumontuoti paprasti G4 klasės filtrai, skirti stambioms dulkėms surinkti. Kelis kartus įdomumo dėlei buvau atsidaręs prietaiso priekį ir ištraukęs apžiūrėjau filtrą, na jis buvo papilkėjęs, kaip ir tikėjausi, tačiau abu kartus ištraukiau tik vieną ir tą patį filtrą, nepagalvojęs, kad tai yra išmetamo oro filtras. Tačiau kovo pradžioje rekuperatoriaus valdymo blokelis jau pradėjo signalizuoti, jog jau laikas keisti filtrus. Taigi vėl sustabdžiau rekuperatorių ir šį sykį ištraukiau abu filtrus...

 

Filtro paklodė
Filtruojančios medžiagos paklodė

Išmetimo filtras tai buvo papilkėjęs, kaip ir anksčiau, o štai traukiant oro padavimo filtrą, žemyn ėmė kristi uodai, musės, lapai (lauko ortakiai vis dar be grotelių) ir kalnai dulkių... Tapo akivaizdu, kodėl rekuperatorius paskutiniu metu dirbo akivaizdžiai garsiau :D. Kadangi pakaitinio filtro neturėjau, tai tiesiog padariau tai, ką siūlė vartotojo vadovas - išsiurbiau filtrą. Po tokio valymo jis iš beveik juodo tapo tik pilku ir sudėjus viską atgal, teko imtis naujų filtrų paieškos.

Panaršius internetą radau gausų filtrų pasirinkimą, tačiau prisiminus kalnus dulkių ir šalia namo einantį žvirkelį - suabejojau ar ver ta pirkti F7 klasės filtrą. Jis kaip mat bus užkištas. Taigi su tokiomis mintimis už, berods, 21€ nusipirkau G4 medžiagos "paklodę" ir ėmiausi darbo.

Iškrapštęs iš rėmelių seną filtro medžiagą, iškirpau kiek didesnius gabalus, kad pastarieji nekristų iš laikiklio. Tačiau nauja filtravimo medžiaga pasirodė esąnti kiek plonesnė, todėl rėmelyje vis vien laikėsi kiek laisvokai. Problema išsisprendė, įspraudus antrą sluoksnį - dviguba medžiaga puikiai atitiko rėmelio gylį. Taigi iš vienos paklodės turėtų gauti 3 "dvigubų" filtrų komplektai - po 7€ už porą, kas yra visai neblogai.